Spontán kovász nevelése
Hozzávalók
Bio teljes kiőrlésű rozslisztLangyos csapvíz
Zárható fedelű dunsztosüveg
Meleg hely a lakásban (kb. 28 fok)
1. nap
50 g teljesőrlésű rozslisztet 60 g langyos vízzel alaposan elkeverünk és lazán zárt fedelű, jóval nagyobb méretű (min. 400-500 ml-es) dunsztosüvegben meleg helyen 24 óráig állni hagyjuk.2. nap
50 g teljesőrlésű rozslisztet és 50 g langyos vizet teszünk hozzá, jól összekeverjük és ismét egy napig meleg helyen érleljük.3. nap
Ismét 50 g teljesőrlésű rozslisztet és 50 g langyos vizet teszünk hozzá, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk. Most már kezdjük figyelni, mert jó esetben a kovászunk akár 8-24 óra alatt a duplájára hízik, savanyú, gyümölcsös illatú és tele van apró buborékokkal. (Ha kibírhatatlan szaga van, vagy elszineződés, netalán penészfoltok jelennek meg rajta, akkor sajnos ki kell dobni és újra kell kezdeni.)Teteje domború, majd egy idő után homorúvá válik, elkezd beesni.
3/4. nap
Ha ez a pillanat elérkezett, akkor veszünk egy tiszta dunsztosüveget és csak 25 g érett kovászt veszünk tegnapról, amit összekeverünk 50 g teljesőrlésű rozsliszttel és 50 g langyos vízzel. 6-12 órát meleg helyen érleljük, míg térfogatát legalább megduplázza és a teteje elkezd újra visszaesni. Ekkor érett az etetésre, tehát ugyanezt a procedúrát ismételjük még két-három alkalommal: 25 g érett kovászt keverünk 50 g teljesőrlésű rozsliszttel és 50 g langyos vízzel és lazán rácsavart fedéllel meleg helyen érleljük. Egyre gyorsabban fog érni. Az utolsó megérett kovászt rácsavart fedéllel a hűtőben tároljuk és a kenyér kovászához kovászmagként használjuk.A kovász gondozása
A kovászmagunkat hetente-kéthetente "fel kell frissíteni"!
Ehhez egy tiszta dunsztosüvegben 40 g bio világos rozslisztet, 10 g teljesőrlésű rozslisztet és 50 g langyos (40 fokos) vizet 10 g régi kovásszal jól elkeverünk és szobahőmérsékleten 6-12 órát állni hagyjuk. Mielőtt a domború teteje elkezdene beesni, vagy legkésőbb ebben a pillanatban betesszük a hűtőbe. A régi kovászt mint "biztonsági másolatot" érdemes a következő frissítésig megőrizni. Utána kenyértésztához lehet keverni aromaként, vagy öntözővízhez keverve kiváló tápanyag a növények számára.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése