Búzacipó (rusztikus, mediterrán)

Mediterrán búzacipó


Egyszerű búzakenyér hosszú hideg kelesztéssel, dagasztás nélkül. Edényben sütve. Minimális eszköz- és időigény, kezdő kenyérsütőknek ideális.
Bármilyen finom búzaliszttel kipróbálhatjuk. BL 55 nél használjunk kicsit kevesebb vizet (380 g). A megadott időkeret viszont csak a hőmérséklet és az élesztőmennyiség pontos betartásával "működik". Öt fokkal melegebb környezeti hőmérséklet felére csökkentheti, öt fokkal hidegebb kétszeresére növelheti a kelési időt. Ha nem tudunk a tésztának 24 óra hosszat 20 fok körüli hőmérsékletet tartani, nálam a panelben ez nyáron lehetetlen, akkor játszhatunk az élesztőmennyiséggel is (pl. felére csökkentve).

Hozzávalók:

600 g búzaliszt BL 55-70
400 g hideg víz (15 ℃)
0,5 g friss élesztő
12 g só

Elkészítés:

Kb. 25 órával a tervezett kenyérsütés előtt kimérjük a hozzávalókat és egy homogén bucit gyúrunk belőlük, majd lefedve hűvös helyen (18-20 fok) 24 óráig kelesztjük. 

Fél gramm élesztő... 

... akkora, mint egy jókora zöldborsó.

12 g só...

...legjobb a víz egy részében feloldva.

A minimális mennyiségű élesztőnket...

...szintén érdemes a kenyértészta vizében...

...feloldani.

Erre jön a 600 g liszt...

...és a sós vizet is hozzáadva...

bucit gyúrunk.

24 óra hosszat húsz fok alatt kelesztjük.

Ez idő alatt pár alkalommal, 6-8 óránként a tésztát nyújtjuk és hajtjuk:




Egyre óvatosabban nyújtsuk és hajtsuk a tésztát, hogy a keletkezett gázok lehetőleg benne maradjanak.

24 óra múlva a tészta alaposan megkelt és telve van gázokkal.

24 órát kelt


Belisztezett felületen kíméletesen - vagyis a keletkezett gázok benntartására törekedve - cipót formázunk belőle és egy ugyancsak belisztezett kelesztőkosárban egy óráig kelesztjük.



Frissen formázva készen a kelésre...
...és sütőbe vetés előtt.


Közben a sütőt egy jénaival vagy egy öntöttvas fazékkal a fedőjével együtt 250 fokra fűtjük.

Edény a sütőbe fedővel együtt. Megspóroljuk a gőzfunkciós sütőt. :)


A megkelt kenyértésztát a forró edénybe ejtjük és a fedelét rátéve betoljuk a sütőbe és a hőfokot 230 fokra véve 45 percig barnára sütjük. A sütés felénél levesszük a fedőt, hogy a kenyér héja szép piros legyen.


Majdnem egy kiló. Csak 85 gramm víz párolgott el.

Fehér bélzetű, rendetlen, vad likacsosságú, mediterrán búzacipó ropogós héjjal: a kenyérgyárak - ha egyáltalán elérik ezt a minőséget - egy kisebb vegyikombinátot pakolnak bele, ez itt liszt, só, víz és egy zöldborsónyi élesztő. Segédanyagként 25 órányi kelést adtunk hozzá.








Megjegyzések