A kenyerem javát...


"A nemes és valódi kenyeret már csaknem elvesztettük. Alig van ennél nagyobb hiány, s ezért ennél mélyebb fájdalom." (Hamvas Béla)

Kenyereim java

Lectori salutem!



Néhány évvel ezelőtt hirtelen felindulásból kedvem szottyant otthon kenyeret sütni. A hobbiszintű sütés-főzés amúgy sem áll távol tőlem. Igazat vallva, az ember hamar megcsömörlik az ipari élelmiszertermelés "vég(telenül unalmas)termékeitől", légyen az étel, ital, pékáru, tejtermék, lekvár, kávé vagy üdítő. Az internetadta lehetőségekkel és külhoni nyelvtudásommal élve szörfözni kezdtem az ilyenjellegű oldalak fejfájdító tömkelegében, ahonnan némi szimattal (világ)hálóra akadt néhány használható blog.

A hamvasi "nemes és valódi kenyeret" akartam és megtaláltam.


Az első próbálkozás a tönkölykenyér volt. Nem tönkölyös, hanem teljesen tönkölylisztből van. Kevés, nagyon kevés élesztővel. Hogy csak a grammos mérleg tudja mérni.


Első tönkölykenyerem
 A második kenyerem egy saját nevelésű "spontán" kovásszal készült, élesztő nélküli, tiszta (100% rozslisztből készült) rozskenyér volt. Egész jól sikerült. Azóta ez standard receptem: készítem teljes kiőrlésű és világos, fűszeres és pirított magvas változatban ill. ezek kombinációiban. Brúnó, mert ezt a nevet kapta a kovászom, akit ahhoz az első rozskenyérhez neveltem, azóta is hű segítőm, számtalan kenyérrecept elengedhetetlen tartozéka. És mindketten mélyen megsértődünk, amikor a gyerkőc azzal jön haza az iskolából, hogy "a tanár azt mondta, hogy nem lehet rozslisztből kenyeret csinálni". Na az a tanar, hogy tudja, hamar kap: tiszta rozskenyeret!

Első rozskenyerem
Aztán jöttek az újabb receptek és újabb módszerek: kevert, paraszt-, magvas és ősgabonás kenyerek, bagettek, zsömlék, forma- és toastkenyerek. És a rengeteg kipróbálatlan olasz és francia specialitás, amelynek még a gondolata is ínycsiklandozó...

És működik! Alássan jelentem, igenis lehet otthon a konyhában igazi, finom, egészséges kenyeret sütni. Garantáltan adakékanyagmentesen: csupán liszt, víz és só. Sütőn kívül nemigen kell hozzá más, egy átlagos konyha felszereltségi szintje bőven elegendő.

Mikor és hogyan, miért és mi értelme?


Nemsokára ezen a blogon...



A kenyér világnapján


Ünnepi díszben


Alakor cipó


Csak kovásszal, dagasztás nélkül...


Black & White


Rozsos búzakenyér...


- és ugyanaz megszegve
















Megjegyzések

Megjegyzés küldése